torsdag, april 06, 2006


Jesus Posted by Picasa

Snart är det dags att fira påsk, den kristna kyrkan firar påsken till minne av Jesu död och uppståndelse, ett firande som sedan 300-talet är utsträckt till en hel vecka (stilla veckan) med palmsöndag, skärtorsdag, långfredag och påskdag. Den viktigaste gudstjänsten är av tradition påsknattens, då också dop eller doplöftesförnyelse kan äga rum; den har återinförts i den romersk-katolska kyrkan och i många andra kyrkor under 1900-talet.

Nå, i alla fall. Det jag tänkte närmast på när det gäller bilden av Jesus jag satt in här och bilden vi fått inpräntat så brukar han oftast gestaltas just som ovan. Det vill säga, vacker med blont hår rak näsa och; inte helt ovanligt, med blå ögon(?). Vem sätter dessa bilder i våra huvuden? Skulle verkligen vilja se den bilden av en Jesus med kraftiga drag likt en man från mellanöstern som med stor sannolikhet skulle stämma bättre med "sanningen(?)". Här följer en tanke som i mångas öron låter konstig och är lite av en brandfackla men skulle han vara lika älskad av världen om han såg ut som Bin Laden eller Saddam...

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hade säkert varit jobbigt för många att skåda en plågad Jesus på korset med hårig bringa och ludna armar o ben! Självklart vet man inte hur Jesus såg ut, bara att han var en fullkomlig människa skapad av Gud. Enl. Encyclopedia Britannica (felstavat??) så var det kejsar Konstantin av Rom, som på 300-talet införde bilder i den kristna kyrkan. Dessa italianos!!

4:50 em  
Anonymous Anonym said...

...och förresten så tycker jag att man ska ta en sillamacka till påsk, för det måste ju ha varit Jesu sista måltid!!

4:54 em  
Anonymous Anonym said...

Nu är det ju faktiskt så att Vår tillsvidarevarande Gudom är en kvinna - dessutom lesbisk o med svart hudfärg

så nu vet ni de`( ängeln hette faktisk Gabriella!)
Den helige ande kom till först vid ett möte i Vatikanen på 1400 talet!!

Tacka vet jag Oden o Tor dom kan man iallafall se o höra!!!!!!!


pappan

3:38 em  
Blogger Suzanne Weigl said...

Fast om man läser i bibeln finns det ju en del saker som känns ungefär lika troliga som att Jesus var blond och blåögd. I konsekvensens namn kan man kanske måla Jesus lite som man vill. ;)

8:30 fm  

Skicka en kommentar

<< Home